Menu

Ineke en Lucas Mieremet, beheerders speeltuin Zuiderkwartier

Lucas en Ineke werken al jaren als beheerders van speeltuin Zuiderkwartier; een echte stadsspeeltuin midden in Leiden. Hier werkt elke donderdagochtend een team van verstandelijk beperkten. De teamleden komen zelfstandig naar de speeltuin en voeren er allerlei werkzaamheden uit, zoals vegen, onkruid wieden, harken, het verzorgen van de plantjes, vuil opruimen en stoelen opruimen voor het bejaarden gym-klasje dat een keer per week in het gebouwtje hun oefeningen doen. "Je ziet dat de teamleden er ongelooflijk veel plezier in hebben", vertelt Lucas, “en het contact met hen is erg goed. Bovendien is het een echte meerwaarde voor de speeltuin. Alles ziet er weer netjes en schoon uit, als ze geweest zijn. Echt geweldig,” aldus Lucas.

Ook Ineke beaamt dit. "Ze nemen je echt werk uit handen, en daardoor blijft er meer tijd over voor andere dingen, zoals het organiseren van allerlei activiteiten en festiviteiten ," vertelt Ineke enthousiast.

Elke donderdagochtend worden Arnaud, José, Vincent en Arnold dan ook met open armen ontvangen. Weer of geen weer, de dag begint met een lekker kopje koffie en wat lekkers erbij. "Inmiddels kennen we ze aardig en dat schept een band,” aldus Lucas. Wekelijks worden er dan ook verhalen uitgewisseld en over en weer worden er veel grapjes gemaakt. Ad, de vaste vrijwilliger van de speeltuin, begeleidt het team vanuit de speeltuin. Hij is eigenlijk een meewerkend voorman, bepaalt de taken, moedigt hen aan en motiveert ze nog even extra. “Het kost ons hooguit 2 uurtjes per week aan begeleiding. Aan voorbereiding ben je weinig tot geen tijd kwijt. Bovendien is het altijd erg gezellig als het team er is, vertelt Ineke, en de kinderen die komen spelen in de speeltuin vinden het ook leuk!"

Het team is in de loop van de afgelopen maanden gegroeid en hecht geworden. In het begin was het echter nog even zoeken naar de juiste balans en de juiste mensen. "Het is natuurlijk erg belangrijk dat er onderling een klik is, aldus Ineke, Daarmee valt of staat de samenwerking." Alle twee zijn ze het erover eens dat het project van toegevoegde waarde is voor de speeltuin. Voor andere speeltuinen die overwegen om ook deel te nemen aan dit project wil Lucas dan ook meegeven om de teamleden vooral in hun waarde te laten. "Behandel ze als gelijken, wees hun klankbord en gebruik humor, dan krijg je er enorm veel voor terug!"

Ook interesse in een samenwerking?