Menu

Miranda de Koning, Gemina-SVG Groep

Miranda de Koning begeleidt vanuit Gemiva-SVG Groep het team bestaande uit Arnaud, José, Vincent en Arnold dat aan de slag is bij speeltuin Zuiderkwartier in Leiden. “Ik zie dat ze ontzettend veel plezier in hun werk hebben. Zij zijn een grote meerwaarde voor de speeltuin en de speeltuin is een grote meerwaarde voor hun eigenwaarde en zelfstandigheid. Bovendien krijgt de samenleving zo een ander beeld van onze verstandelijk beperkte medemens. Het is mooi dat deze mensen in de maatschappij de kans krijgen naar hun kunnen mee te werken”, vertelt Miranda enthousiast.

"Als zorginstelling vind ik het vooral goed dat door het werken in de speeltuin onze cliënten in contact komen met andere mensen. Dat ze niet in een hokje worden gestopt maar deel uitmaken van de maatschappij. We laten zien wat ze wel zijn in plaats van te focussen op wat ze niet kunnen. Ook het buiten bezig zijn is een belangrijk pluspunt".

Het Service Team Zuid is in juni 2014 op de speeltuin gestart. Ze werken er iedere donderdagochtend van 9.30 – 12.00 uur. Daarna gaan ze terug naar het activiteitencentrum. "Het mooie is dat ze zelfstandig naar de speeltuin komen op de fiets of met de bus. Eenmaal op de speeltuin worden ze ontvangen door Ineke en Lucas, de beheerders van de speeltuin. Er wordt eerst samen een kop koffie gedronken. Daarna bekijken ze samen met vrijwilliger Ad wat er moet gebeuren die dag en gaan ze aan de slag. Ik zie dat ze duidelijk gegroeid zijn in hun eigen kunnen. Het zelf op stap gaan geeft hen meer zelfstandigheid. Ze zijn zelfverzekerder geworden en hebben veel plezier. Ze voelen zich echt een team dat samen een klus klaart".

Andere zorginstellingen die overwegen samen te werken met een speeltuin kan Miranda alleen maar aanmoedigen. “Pak de kansen die het werken in de speeltuin geeft. Iedereen heeft het recht zich te kunnen ontplooien”, aldus Miranda. Als tip wil ze meegeven om het stap voor stap op te pakken. "Houd het in het begin klein, bijvoorbeeld alleen vegen. Als dat goed gaat pak je er iets bij. Als dat goed gaat weer iets, enzovoort. Zie het als stage lopen. Als het niet goed gaat is het niet meteen fout. Het is een leerproces. Bespreek met de mensen wat ze nodig hebben om goed te functioneren".

Ook interesse in een samenwerking?